Rodzaje miodu

MIÓD

znany od 150 milionów lat. Uważany za najlepszy naturalny antybiotyk, afrodyzjak i lek na wszelkie zło. W zależności od surowca, z jakiego powstał, wyróżnia się trzy typy: nektarowy, spadziowy i nektarowo-spadziowy. Każdy miód ma swój specyficzny smak, zapach kolor i właściwości

Wielokwiatowy

po zebraniu kolor od jasnokremowego do herbacianego, po skrystalizowaniu od jasnoszarego do jasnobrązowego. Dzieli się na: wiosenny (jaśniejszy, delikatny w smaku, lekko słodki) i letni (nieco ciemniejszy, o ostrzejszym smaku, bardziej aromatyczny). Działa odtruwająco, wpływa korzystnie na stan skóry i włosów, oddziałuje pozytywnie na układ krwionośny, zwiększa ogólną witalność organizmu. Polecany dzieciom. 

Rzepakowy

w stanie płynnym bezbarwny lub lekko słomkowy, szybko się krystalizuje i przybiera barwę białą lub kremową, bardzo słodki, ma zapach kwitnącego rzepaku. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, wzmacnia serce i poprawia zaopatrzenie go w tlen, normalizuje ciśnienie tętnicze, zapobiegając miażdżycy, wyrównuje niedobory potasu, usuwa nadmiar wody, zmniejsza obrzęki.

Lipowy

jasnożółty, lekkobursztynowy, czasem lekkozielonkawy, smak mocny, nieco pikantny, czasem gorzkawy, pachnie kwiatami lipy. Ma działanie wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe, uspokajające, przeciwskurczowe i wysoką aktywność antybiotyczną. Stosowany w leczeniu chorób gornych dróg oddechowych i schorzeniach reumatycznych. Zalecany w stanach nerwicowych. 

Spadziowy

w stanie płynnym prawie czarny, po skrystalizowaniu rozjaśnia się i jest: brunatny, brązowy lub zgniłozielony, w smaku ostry, mocny, często z wyczuwalnymi nutami żywicy, bogaty w związki mineralne. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga system odpornościowy. Polecany w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. 

Gryczany

ciemny, mocnoherbaciany, nawet brunatny, smak ostry, lekkopikantny, o silnym zapachu kwiatów gryki. Ma właściwości natyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwzapalne, wydłuża działanie witaminy C. Przydatny w leczeniu choroby Alzheimera, astmy, cukrzycy, miażdżycy, choroby Parkinsona, zaćmy, zapalenia trzustki, zaburzeniach krążenia krwi, stanach wyczerpania, nerwicach oraz w złamaniach. 

Akacjowy

jasnosłomkowy lub żółtawy, czasem przezroczysty, po krystalizacji biały lub jasnożółty, pachnie kwiatami akacji, bardzo słodki. Wzmaga apetyty, osłabia wrażliwość na zakażenia górnych dróg oddechowych. Stosowany w leczeniu bezsenności, nadkwasoty żołądka, niektórych zaburzeń przewodu pokarmowego, nerek i dróg moczowych. Ma działanie antymutagenne. Polecany alergikom. 

 

 

Polecane