Szalone Dni Muzyki - GOTOWANIE Z BEETHOVENEM (4)

Koncert ORKIESTROWY

    Czas trwania: 60 min

    Słuchacz otrzymuje 20% rabatu na zakup karnetu, który obejmuje 4 pojedyncze bilety na 4 różne koncerty. Kontakt (Biuro Organizacji Widowni) WIĘCEJ

    W programie m.in. utwory Beethovena w opracowaniu na orkiestrę smyczkową

    WYKONAWCY:

    Sinfonietta Cracovia

    Jurek Dybał – dyrygent

    Łukasz Modelski prowadzenie

    Wydarzenie muzyczno-kulinarne we współpracy z kawiarnią Żona Krawca/Bistro Waszyngton.

    Dziś, gdy kuchnia stała się przedmiotem studiów antropologicznych, nikt nie kwestionuje jej roli w kulturze. Szczególnie, że poprzez jadłospis naszych przodków, w tym ludzi sławnych, możemy dowiedzieć się czegoś i o nas samych. Co jadał Beethoven? Jakie miał kuchenne rytuały? Aż tak licznych danych, jak np. w przypadku Chopina, nie mamy. Wiadomo, że uwielbiał kawę – do każdego parzenia miał odliczać skrupulatnie 60 ziarenek… Lubił ryby, makaron z parmezanem, który specjalnie sprowadzał z Włoch, miał być jego ulubionym daniem, a zupą winno-chlebową raczył się podobno co czwartek. Pozostawił też to enigmatyczne zdanie „Tylko człowiek o dobrym sercu może przyrządzić dobrą zupę”. Na wydarzenie kulinarno-muzyczne zapraszają Jurek Dybał i Sinfonietta Cracovia, szef Michał Kosowski z kawiarni Żona Krawca, oraz kulinarny erudyta, Łukasz Modelski.

    • Organizator

    • Współorganizatorzy

    • Mecenasi Teatru Wielkiego - Opery Narodowej

    • Partnerzy Akademii Operowej