Szalone Dni Muzyki - GOTOWANIE Z BEETHOVENEM (4)
Koncert ORKIESTROWY
Słuchacz otrzymuje 20% rabatu na zakup karnetu, który obejmuje 4 pojedyncze bilety na 4 różne koncerty. Kontakt (Biuro Organizacji Widowni) WIĘCEJ
W programie m.in. utwory Beethovena w opracowaniu na orkiestrę smyczkową
WYKONAWCY:
Sinfonietta Cracovia
Jurek Dybał – dyrygent
Łukasz Modelski – prowadzenie
Wydarzenie muzyczno-kulinarne we współpracy z kawiarnią Żona Krawca/Bistro Waszyngton.
Dziś, gdy kuchnia stała się przedmiotem studiów antropologicznych, nikt nie kwestionuje jej roli w kulturze. Szczególnie, że poprzez jadłospis naszych przodków, w tym ludzi sławnych, możemy dowiedzieć się czegoś i o nas samych. Co jadał Beethoven? Jakie miał kuchenne rytuały? Aż tak licznych danych, jak np. w przypadku Chopina, nie mamy. Wiadomo, że uwielbiał kawę – do każdego parzenia miał odliczać skrupulatnie 60 ziarenek… Lubił ryby, makaron z parmezanem, który specjalnie sprowadzał z Włoch, miał być jego ulubionym daniem, a zupą winno-chlebową raczył się podobno co czwartek. Pozostawił też to enigmatyczne zdanie „Tylko człowiek o dobrym sercu może przyrządzić dobrą zupę”. Na wydarzenie kulinarno-muzyczne zapraszają Jurek Dybał i Sinfonietta Cracovia, szef Michał Kosowski z kawiarni Żona Krawca, oraz kulinarny erudyta, Łukasz Modelski.
Sponsorzy
-
Organizator
-
Współorganizatorzy
-
Partnerzy Akademii Operowej